Kolonoskopija u općoj anesteziji

Sjedilački način života i nezdrava prehrana dovode do poremećaja u radu gastrointestinalnog trakta (GIT) njegovih gornjih i donjih dijelova. Suvremena medicina otišla je daleko u svojim mogućnostima odabirom dijagnostičke metode za uspostavljanje najpouzdanije dijagnoze. Sada liječnik može ne samo pregledati i osjetiti pacijentov trbuh, već i pažljivo pregledati sluzničku površinu organa iznutra.

Međutim, takve dijagnostičke metode mogu biti popraćene prilično neugodnim, pa čak i bolnim senzacijama koje pacijente plaše i prisiljavaju na odgodu postupaka, čiji značaj i važnost mogu biti presudni. Ako se u većini slučajeva može provjeriti gornji dio probavnog trakta bez neugodnih simptoma, na primjer, gastroskopija (FGDS), tada su donji vrlo teški.

Štoviše, samom pacijentu nije lako i dijagnostičaru, kojeg pacijentove pritužbe moraju cijelo vrijeme odvratiti, nagovoriti ga na strpljenje i više vremena provesti na pregledu. Jedna od tih metoda je kolonoskopija - metoda ispitivanja crijeva iznutra umetanjem endoskopa. Kada propisuju ovaj postupak, pacijenti paniče i pokušavaju odbiti izvršiti ga..

No budući da je ova dijagnoza najinformativnija metoda koja vam omogućuje otkrivanje mnogih patologija, od polipa do onkologije crijeva, sada se kolonoskopija provodi u anesteziji. To omogućuje bezbolno i brzo dobivanje potrebnih informacija u vezi sa stanjem crijevne sluznice bolesnika.

Kolonoskopija kao nezamjenjiva dijagnostička metoda

Kolonoskopija je progresivni pregled debelog crijeva koji se izvodi pomoću endoskopa. Endoskop je dugačka cijev s mini-kamerom pričvršćenom na kraju, koja vam omogućuje detaljno ispitivanje cijele površine sluznice i, ako je potrebno, pomoću posebnih klešta za uklanjanje izraslina polipoze.

Pravovremeno izrezani polipi i razne benigne novotvorine smanjuju rizik od njihove transformacije u maligne procese, čime spašavaju živote mnogih pacijenata. Naravno, debelo crijevo može se pregledati i uz pomoć irigoskopije (rendgenska metoda) ili računalne tomografije, ali oba pregleda dat će mnogo manje informacija, a prvi put pacijent će morati biti izložen zračenju.

Vrste anestezije tijekom studije

Da bi se pacijenti ublažili boli tijekom pregleda, uobičajeno je provoditi kolonoskopiju crijeva pod anestezijom. Postoji nekoliko mogućih mogućnosti anestezije tijekom postupka, a anesteziolog odabire metodu anestezije za svakog pacijenta na temelju njegove povijesti bolesti i zdravstvenog stanja..

Glavne i uspješno korištene metode anestezije uključuju lokalnu anesteziju, sedaciju i opću anesteziju tijekom kolonoskopije, koje u različitom stupnju smanjuju osjetljivost na ono što se događa i čine postupak izvedljivim bez prepreka i boli. Također, s anestezijom se rizik od komplikacija tijekom pregleda značajno smanjuje - potpuno opušteni crijevni zidovi manje su izloženi riziku od perforacije i drugih ozljeda.

Lokalna anestezija

Kolonoskopija u lokalnoj anesteziji uključuje primjenu anestetika na vrh endoskopa, što će smanjiti osjetljivost živčanih završetaka sluznice kako cijev prolazi. Za to se koriste anestetici na bazi lidokaina i novokaina..

To neće u potpunosti riješiti problem boli, jer se glavni bolovi pojavljuju ne zbog pomicanja endoskopa, već zbog ubrizgavanja zraka u crijeva. Zrak se koristi za širenje zidova debelog crijeva, što omogućuje detaljnije ispitivanje njegove površine. Ali psihološki, pacijent već podvrgava postupku - sam izraz "pod anestezijom" prilagođava ga da će bol prije pregleda biti manje i ne toliko zastrašujuća.

Sedacija

Kolonoskopija spavanja jedno je od naziva sedativnog postupka koji pruža površinski san s drogama. Kao rezultat primjene lijeka, pacijentovi osjećaji tijekom pregleda postaju tupi i prolaze bezbolno.

Ako detaljnije razmotrimo što je sedacija, tada je odmah vrijedno napomenuti granično stanje pacijenta. Čini se da je uronjen u san, ali istodobno ima laganu osjetljivost tijekom pregleda i nakon buđenja čuvaju se neke uspomene, koje najčešće ne daju negativnu boju postupku.

Za istraživanje se najčešće koriste Midazolam ili Propofol, koji imaju i prednosti i nedostatke. Korištenje Midazolama dobro je jer mu gotovo u potpunosti nedostaju uspomene na studiju, ali istodobno pacijent puno duže napušta stanje spavanja. Brzo buđenje karakteristično je za Propofol, ali cijena je jasnija uspomena na prethodni postupak. Liječnik preporučuje jedan ili drugi lijek na temelju želja pacijenta i zdravstvenog stanja.

Sedacija tijekom kolonoskopije omogućuje pacijentu da ponekad reagira na komplikacije tijekom dijagnoze i da o tome obavijesti liječnika vlastitom reakcijom. Zbog prisutnosti osjetljivosti na svjetlost, kolonoskopija sa sedacijom omogućuje dijagnostičaru da na vrijeme shvati da je crijevo ozlijeđeno endoskopom i da poduzme odgovarajuće mjere.

Opća anestezija

Pregled crijeva u općoj anesteziji izvodi se u operacijskoj sali potpuno opremljenoj svim vrstama opreme za uklanjanje mogućih komplikacija: uređaji za umjetnu ventilaciju, srčana stimulacija i drugi uređaji potrebni za prvu pomoć.

Pacijentu se intravenozno ubrizgava lijek koji ga uroni u dubok san, a pod stalnim nadzorom anesteziologa pregledavaju se crijeva. Pacijent zaspi, svi se mišići potpuno opuste, podvrgava se postupku, a nakon buđenja još 15–45 minuta njegovo je stanje pod nadzorom liječnika.

Za opću anesteziju, prema nahođenju anesteziologa, mogu se koristiti sljedeći lijekovi: narkotični analgetici - Fentanil, Promedol, Sufentanil, Alfentanil ili relaksanti mišića - Ditilin, Arduan, Trakrium. U posebnim slučajevima koristi se inhalacijska anestezija.

Zbog moćnih svojstava bilo kojeg lijeka za opću anesteziju, doza za svakog pacijenta izračunava se pojedinačno. Pacijent tijekom pregleda ništa ne osjeća i nema sjećanja na postupak. To uvelike smanjuje nesklonost sljedećem ispitivanju. Kolonoskopija s anestezijom osigurava 100% gubitak osjetljivosti, dok se pod sedacijom ispostavlja da je smanjena na 95-99%.

Zbog toga se, u općoj anesteziji, povećava rizik od ozljeda debelog crijeva tijekom pregleda, ali trajanje pregleda je značajno smanjeno, jer dijagnostičara ne treba ometati pritužbe pacijenta i prekidati postupak.

Indikacije za kolonoskopiju s anestezijom

Naravno, postupak možete provesti bez pribjegavanja pomoći raznih analgetika, više o prolasku kolonoskopije bez anestezije možete saznati u ovom članku, ali postoje pacijenti s određenim patologijama ili značajkama koje ne daju takvu priliku.

To uključuje:

 • djeca mlađa od 12 godina - tijekom postupka pregleda bolje ih je osloboditi straha i boli, jer, možda, ovo nije jedini postupak u njihovom životu, a mališane je bolje zaštititi od straha od "bijelih kaputa";
 • bolesnici s adhezivnom bolesti crijeva - budući da adhezije ometaju prolazak kolonoskopa, a kod anestezije tonus trbušne šupljine opada, što pridonosi boljem napredovanju endoskopa;
 • prisutnost striktura (suženja) rektuma ili anusa;
 • mentalni poremećaji, u kojima se pacijent može ponašati neprimjereno i biti ozlijeđen tijekom postupka;
 • prisutnost destruktivnog, ulceroznog, upalnog procesa u crijevima, koji će tijekom pregleda izazvati akutnu bol.

Za ljude s niskim pragom osjetljivosti također vrijedi koristiti anesteziju. Takvi bolesnici ne podnose ni manje utjecaje i opažaju ih mnogo oštrije od ostalih koji su istima izloženi. Manipulacije koje su sasvim podnošljive za obične ljude mogu kod osjetljivih ljudi izazvati čak i bolni šok, popraćen gubitkom svijesti ili poremećajem aktivnosti organa. Bolje je ne eksperimentirati s takvim pacijentima i odmah propisati sredstva za ublažavanje boli. Saznanje da tijekom postupka neće biti boli moralno će ih smiriti i postaviti za povoljan studij.

Priprema za pregled anestezijom

U svakom slučaju, trebate se pripremiti za kolonoskopiju, čak i bez anestezije, koristeći određenu prehranu koju preporučuje liječnik i lijekove koji čiste crijeva. Naravno, možete se očistiti klistirima, ali takav učinak čišćenja kao kada se koriste Fortrans, Lavacol ili FLIT PHOSPHO-SODA neće biti jednoznačan.

Nije potrebna posebna priprema za buduću anesteziju, ali svakako se trebate posavjetovati s anesteziologom koji mora otkriti sve važne točke za upotrebu lijekova za anesteziju. Da bi to učinio, on uči:

 • težina i visina predmeta;
 • prisutnost popratnih dijagnoza kako bi se utvrdilo koji lijek i dozu treba propisati;
 • postoji li sklonost alergijskim manifestacijama;
 • broj rane anestezije.

Uoči i prije pregleda pacijentu se mjeri puls, krvni tlak i brzina disanja. Ne možete jesti 6 sati prije manipulacije, a najkasnije 2 sata možete piti negaziranu vodu. Priprema uključuje premedikaciju - pacijentu se ubrizgavaju sedativi za 30-40 minuta (djeci se mogu dati oralno) Relanium, Midazolam, Seduxen.

Gdje je najbolje mjesto za pregled?

Nakon što su primili sastanak od lječnika, pacijenti moraju odlučiti gdje će dobiti kolonoskopiju? Počinju razvrstavati klinike, uspoređivati ​​cijene u privatnim ustanovama i kvalitetu usluge u javnim bolnicama, ići na mrežu i čitati kritike onih koji su prošli postupak..

Najpopularniji dijagnostički centri, sudeći prema pričama pacijenata, su MEDSI i INVITRO, čije se podružnice nalaze gotovo na cijelom teritoriju Ruske Federacije. Mogu se podvrgnuti i gastro i kolonoskopiji sa ili bez anestezije..

U svakom slučaju, gastroskopija i pregled crijeva što su ugodniji za pacijenta s obzirom na visoku profesionalnost dijagnostičkih liječnika, kao i najnoviju specijaliziranu opremu u klinikama. Potanko možete vidjeti kako se postupak odvija na videu, kao i pročitati kritike zahvalnih pacijenata.

Koje se vrste anestezije koriste za kolonoskopiju i koju odabrati

Endoskopski pregled crijeva je zastrašujući, neugodan i čak vrlo bolan. Stoga, prilikom propisivanja dijagnostike, pacijenti ozbiljno razmišljaju o tome kako izbjeći negativne osjećaje. Anestezija za kolonoskopiju vrši se na tri različita načina. Svaka se razlikuje u učinkovitosti i ostalim nijansama..

Treba napomenuti da će u svakom slučaju biti anestezirani, no evo kako to ovisi o ustanovi, željama pacijenta i dostupnosti indikacija i ograničenja.

Ova se metoda u javnim klinikama koristi besplatno u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja. Anus i kolonoskop tretiraju se posebnim pripravcima za "smrzavanje". U tu svrhu koriste se sljedeći lijekovi na bazi lidokaina:

 • Ksilokain;
 • Luan;
 • Catejel;
 • Dikainovaya mast.

Takve mjere ne pomažu puno, osim što nestaje osjetljivost u anusu. Ali crijevni zidovi aktivno reagiraju na istezanje prilikom pumpanja plina, na dodir uređaja.

Također se prakticiraju anestetske injekcije No-shpa ili Ketorol ili se pacijentu preporučuje da pije istoimene tablete. Oni uklanjaju grčeve, koji često postaju uzrok muka, ali ne štede od gore navedenih osjeta..

Pažnja! Koliko je bolno tijekom kolonoskopije ovisi o psihološkom raspoloženju osobe, iskustvu liječnika, stanju crijeva i o individualnim karakteristikama živčanog sustava.

Jedinstvena vrsta anestezije koja potpuno onesposobljava receptore boli. Na drugi način, tehnika se naziva liječenjem spavanja. Pacijent se doista uspava snažnim sedativima. Nema osjetljivosti, a svijest djeluje u pozadini, što vam omogućava da se obratite osobi sa zahtjevom, okrenete se ako je potrebno. Sjećanje na postupak djelomično ili potpuno nedostaje.

Za lijekove za vrijeme kolonoskopije koristite Midazolam ili Propofol. Lijekovi za smirenje relativno su sigurni. Primjenjuje se kao intravenska injekcija. Djeluju kratko vrijeme 20-40 minuta, nakon toga ne uzrokuju loše zdravlje, a imaju i mali popis kontraindikacija i rizika. Oporavak pacijenta traje do 2 sata.

Kolonoskopija pod sedacijom provodi se u mnogim klinikama uz dodatni trošak. Obično su troškovi anestezije približno jednaki troškovima same dijagnoze. Besplatna sedacija propisana je u situacijama kada se pregled crijeva ne može učiniti bez anestezije:

 • Ako se dijete ili osoba s mentalnim smetnjama podvrgavaju postupku. Takvi pacijenti ne mogu biti odgovorni za svoje postupke, aktivno reagiraju na bol, što će dovesti do oštećenja crijevnog zida;
 • Osobe s ozbiljnim oštećenjima organa osjećaju bol tijekom manipulacije, što je samo po sebi opasno stanje šoka;
 • Nakon operacije, tijekom stvaranja priraslica u crijevima, također je nemoguće obaviti pregled bez anestezije.

Zanimljiva činjenica! Kolonoskopija pod sedacijom provodi se zajedno s gastroskopijom.

Duboki san, koji pružaju opojne droge, prakticira se samo u javnoj bolnici zbog strogih indikacija. U pravilu se takva anestezija bira za najteže bolesnike. Kada je stanje crijeva vrlo žalosno, s više polipa koje treba ukloniti, za djecu mlađu od 12 godina, ako je potrebna operacija.

Postupak se izvodi u operacijskoj sali uz sudjelovanje cijelog tima liječnika. Pored endoskopista i asistenata, napredak kolonoskopije nadziru i oživljavači i anesteziolozi. Nakon dijagnoze, pacijent se prebacuje na odjel intenzivne njege i ostavlja nekoliko dana u bolnici. Nakon opće anestezije, osoba neće moći ustati jedan dan, zabranjeno joj je piti prvih sati, kao i jesti.

Budući da se opća anestezija koristi izuzetno rijetko, a lokalna anestezija nije osobito značajna, razgovarat ćemo o značajkama spavanja lijekovima. Pod djelovanjem lijeka mogu se pojaviti sljedeće komplikacije:

 • Povraćanje;
 • Kritični pad tlaka;
 • Alergijska reakcija do plućnog edema i anafilaktičkog šoka;
 • Prestanite disati;
 • Zatajenje otkucaja srca.

Treba napomenuti da se to rijetko događa. Ali za to, anesteziolog mora biti prisutan tijekom kolonoskopije, on je u stanju poduzeti odgovarajuće i učinkovite mjere za uklanjanje opasnih posljedica.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://polips.ru/wp-content/themes/marafon/images/expert.png "alt =" ">

Kod kolonoskopije u općoj anesteziji, rizik od stvarnih komplikacija povezan je uglavnom s alergijskim reakcijama. Ostalo postoji samo u teoriji, u praksi, međutim, mučnina i povraćanje rijetko se javljaju nakon buđenja. Smrt od takvih lijekova je nemoguća.

Trudnice nisu uronjene u san s drogom, ali kolonoskopija se radi samo u ekstremnim slučajevima. Ostala ograničenja su privremena ili relativna:

 1. Srčana bolest. Učinci lijekova za smirenje na otkucaje srca mogu biti strašni. Odluku donesite zajedno s kardiologom.
 2. Plućna insuficijencija. Anestezija uzrokuje zastoj disanja.
 3. Mentalni poremećaji, epilepsija. Sedacija djeluje izravno na živčani sustav, uključujući mozak. Korištenje lijekova dovodi do napadaja, napadaja, pogoršanja stanja.
 4. Opća slabost. Smanjene vitalne funkcije zajedno s anestezijom mogu dovesti do kritične hipotenzije.
 5. Sedacija je opasna nakon moždanog udara.

Za djecu se lagana anestezija koristi od 3. godine, ali lijek i doziranje pažljivo se odabiru u skladu s visinom, težinom i stanjem malog pacijenta. Stariji ljudi također trebaju manje sedacije.

Pripremajući materijal, pronašli smo dijametralno suprotna mišljenja o upotrebi sedacije tijekom kolonoskopije. Ipak, većina liječnika zalaže se za anesteziju u ovom obliku. Svoj stav podupiru neospornim prednostima spavanja lijekovima:

 • Liječnika ne uznemiruju vriska, stenjanje i trzanje pacijenta;
 • Crijeva su opuštena, što poboljšava vidljivost i kretanje uređaja;
 • Nema šanse da slučajno probijete zid;
 • Možete sigurno ukloniti polip i uzeti biopsiju;
 • Rizici lijekova za smirenje su minimalni, kao i nuspojave;
 • Pacijent se brzo oporavlja;
 • Ne postoji opasnost od šoka boli za djecu i osobe s teškom anamnezom.

Iznenađujuće je da postoji mnogo pacijenata koji su protiv anestezije tijekom kolonoskopije. Dobro su podnijeli postupak bez anestezije, a upotrebu anestezije smatraju hirom i nepotrebnom štetom po zdravlje. Ali većina je ljudi i dalje sretna što im je napravljena kolonoskopija bez bolova, pa je prednost sedacija. Prema pregledima onih koji su podvrgnuti postupku, od nuspojava uočena je samo pospanost i lagana zbunjenost.

Pažnja! Također na web mjestu naći ćete pregled kolonoskopije s anestezijom ili bez nje, što je bolje.

Kolonoskopija pomoću blage anestezije radi se samo za novac, čak i u državnim agencijama. Iznimka za one pacijente za koje poslodavac plaća zdravstveno osiguranje i on je tu uslugu uvrstio na popis.

Kolonoskopija u različitim regijama i klinikama košta od 1 do 7 tisuća rubalja. Cijena za sedaciju je od 3 do 10 tisuća.Uklanjanje jednog polipa - 1500-3000. Kao rezultat, iznos za dijagnostiku u anesteziji je od 5 do 20 tisuća rubalja.

Samo sedacija može učinkovito i sigurno ublažiti bol. Takva se usluga pruža isključivo u onim klinikama u kojima postoji anesteziolog. Endoskopist nema pravo samostalno koristiti lijekove za liječenje spavanja. U Europi i SAD-u kolonoskopija se izvodi strogo pod sedativima..

Kolonoskopija u općoj anesteziji. Vrste ublažavanja boli tijekom kolonoskopije.

Kolonoskopija je svestrana metoda za skeniranje debelog crijeva. Tijekom studije prikupljaju se podaci o unutarnjem stanju organa. Danas je metoda najinformativnija za preciznu dijagnozu patologija. Ponekad se skeniranje nadopunjuje gastroskopijom.

Što je kolonoskopija?

Anestetička kolonoskopija je bezbolna metoda ispitivanja unutrašnjosti debelog crijeva. Studija se provodi pomoću fleksibilnog tankog i dugog crijeva koje je opremljeno svjetlom i optikom. Ovaj se uređaj naziva endoskop..

Napredni modeli na kraju imaju ugrađene mini kamere i uređaj za uzorkovanje biopsije. Uz njihovu pomoć snimaju se slike crijeva debelog crijeva, uzete za analizu tkiva. Zatim se slike prikazuju na ekranu, detaljno proučavaju i dekodiraju. Fotografije se mogu spremiti na digitalni medij. Potrebna je priprema prije dijagnostike.

Prednosti metode pomoću anestezije

Prije se pregled odvijao bez anestezije i bio je vrlo bolan. Sada se ti osjećaji upozoravaju unaprijed i osoba ne osjeća negativne osjećaje. Nakon zahvata nema ni neugodnih uspomena..

Ova je metoda posebno relevantna za djecu, ljude s bolestima debelog crijeva ili s niskim pragom osjetljivosti. Dijagnozom se rano može otkriti rak. Tijekom studije uklanjaju se polipi, što eliminira potrebu za operacijom.

Tijekom postupka, liječnik može zaustaviti manja krvarenja, uzeti tumorsko tkivo na analizu. Također, pregled pomaže u propisivanju optimalnog liječenja bez operacije..

Što pokazuje kolonoskopija?

Kolonoskopija otkriva i omogućuje vam procjenu unutarnje površine crijeva, njegovog kapilarnog i vaskularnog uzorka, boje sluznice, kao i:

 • stanje mišića;
 • crijevna motorička aktivnost;
 • njegova prohodnost;
 • promjer crijeva.

Uz postojeću hemoroidalnu bolest postaje moguće odrediti veličinu upaljenog čvora. To pomaže kasnije odabrati najbolji način uklanjanja.

Koje se vrste anestezije koriste?

Kolonoskopija se može obaviti na tri načina. Prvo se utvrđuje postoje li alergijske reakcije na određene lijekove ili ne, odabire se vrsta anestetičkih lijekova.

Metoda sedacije

Opća ili lokalna anestezija nije potrebna za kolonoskopiju. Može se koristiti metoda sedacije, u kojoj se koriste lijekovi "Metazolam" ili "Propofol". Djeluju poput anestezije. Osoba zaroni u san izazvan drogom i ne osjeća ništa. Međutim, metoda sedacije ima polaritete. Prednosti metode uključuju:

 1. Pacijent ne zaspi u potpunosti, ali je u stanju polusna. Tijelo je toliko opušteno da ne osjeća bol. Međutim, osoba sve čuje i može čak odgovoriti na liječnikove zahtjeve za promjenom držanja tijela..
 2. "Metazolam" briše iz sjećanja sve uspomene na postupak, ali osoba se probudi nakon vrlo dugo vremena.
 3. Nakon "Propofola" pacijent se, naprotiv, sjeća svega. Istodobno se vrlo brzo budi.
 4. Osoba se ne povezuje s uređajima, sama diše.

Mane uključuju moguće alergijske reakcije na lijek, povećava se rizik od nuspojava. Liječnik ima poteškoća u određivanju osjećaja pacijenta, budući da sindrom boli u potpunosti izostaje.

Lokalna anestezija

Ako se koristi lokalna anestezija, tada se anestezija javlja tijekom kretanja sonde, na čiji se vrh nanosi poseban lijek koji smanjuje podražaj živčanih završetaka. Međutim, ne potiskuje ih u potpunosti, pa se bolni osjećaji samo djelomično uklanjaju. Osoba doživljava određeni stupanj neugodnosti. Unatoč neugodnim trenucima, postupak se općenito podnosi puno lakše nego uopće bez anestetika.

Opća anestezija

Uz pomoć opće anestezije, čovjekova je svijest potpuno isključena. Pacijent duboko spava, ne vidi ništa, ne čuje i ne osjeća. To je savršena prepreka za bol. Međutim, opća anestezija nije prikladna za sve..

Indikacije

Kolonoskopija je indicirana za osobe starije od 45 godina i uz prisutnost crijevne onkologije. Rutinska dijagnostika provodi se kod pacijenata s ulceroznim kolitisom ili Crohnovom patologijom. Pregled bi se trebao obaviti za ljude kod kojih je utvrđeno da rođaci imaju polipe ili rak debelog crijeva. Također, dijagnostika je indicirana za:

 • anemija;
 • nadutost;
 • pretjerani umor i nagli gubitak težine;
 • opća slabost i nedostatak apetita;
 • proljev;
 • bolovi u trbuhu i crijevima;
 • iscjedak iz anusa sluzi;
 • uporni zatvor;
 • iscjedak iz krvi;
 • polipi na crijevnim zidovima;
 • genetska predispozicija za rak.

Uz navedene indikacije dijagnostika se može provesti s anestezijom ili bez nje. Anestezija je neophodna ako se pregled vrši maloj djeci mlađoj od 12 godina, kao i za:

 1. Pacijenti s crijevnim priraslicama. Pojavljuju se nakon kirurških operacija, tijekom peritonitisa, koji je dobiven u pozadini ginekoloških patologija ili kao komplikacija nakon operacije. Adhezije ometaju napredovanje sonde. Kao rezultat, sindrom boli se značajno povećava.
 2. Osobe s destruktivnim promjenama crijeva.
 3. Pacijenti s vrlo niskom osjetljivošću. Kod njih i lagana bol može izazvati gubitak svijesti i poremetiti vitalne funkcije tijela..

Anestezija je indicirana za brojne bolesti ili pojavu novotvorina, čija je lokalizacija blizu crijeva. U tom slučaju pacijent bez anestezije može osjetiti jaku bol. Dijagnostika se nužno provodi kod ljudi kojima je izrezan tumor.

Pregled se radi kako bi se spriječio recidiv. Nakon 50 godina, kolonoskopija se izvodi prema planu. U ovoj dobi rizik od raznih bolesti znatno se povećava..

Važno! Dijagnostika se provodi kod hemoroida, analnih pukotina, kod svih žena kojima je propisana operacija u području zdjelice (posebno na maternici, jajnicima).

Kontraindikacije

Kontraindikacije se dijele ovisno o dijagnostičkoj metodi. Kolonoskopija u općoj anesteziji ne može se provesti za osobe s očitim zatajenjem srca, mentalnim ili neurotičnim bolestima (uključujući pluća i bronhije) u akutnoj fazi. Za djecu se širi popis kontraindikacija:

 • visoka temperatura bez utvrđenog uzroka;
 • pustularne lezije kože;
 • mala težina;
 • bolesti respiratornog trakta u akutnoj fazi;
 • teški stadij rahitisa.

Kontraindikacije za bilo koju vrstu kolonoskopije u anesteziji uključuju prehladu ili pogoršanje crijeva, tešku stenozu ventila. Postupak se ne izvodi ako pacijent ima bilo kakva ozbiljna stanja koja mogu pogoršati situaciju, pridonijeti unošenju infekcije u crijevo ili njegovom širenju.

Priprema za postupak

O pripremi za kolonoskopiju detaljnije smo napisali u našem drugom članku - "Kolonoskopija u općoj anesteziji: cjelovite upute"

Prije kolonoskopije potrebna je priprema. Ako se njegova pravila nisu poštivala ili se osoba uopće nije pridržavala liječničkih preporuka, tada dijagnoza možda neće dati točne rezultate.

Čišćenje crijeva započinje tri dana prije pregleda. Iz prehrane treba izuzeti svu hranu i jela koja uzrokuju povećanu proizvodnju plina:

 • sokovi;
 • crni kruh;
 • gazirana pića;
 • povrće i voće u bilo kojem obliku;
 • bilo koje bobice;
 • mahunarke;
 • bilo koji orašasti plod;
 • mliječni proizvodi.

Trebali biste odbiti masno, začinjeno, dimljeno i slano. Dopušteno je jesti ribu na pari (ili kuhanu) i dijetalno meso, lagane juhe, kašu kuhanu u vodi. Posljednji put možete jesti 17 sati prije određenog vremena za dijagnostiku.

Navečer, uoči studije, radi se klistir za čišćenje. Postupak se ponavlja još dva puta nakon jutarnjeg pražnjenja crijeva. Da biste se smirili i kao doručak možete popiti šalicu slabog čaja.

Prije pregleda potrebno je obavijestiti liječnika o prisutnosti bolesti. Posebno dijabetes, problemi sa srcem i krvnim žilama, patologije unutarnjih organa. Ponekad pacijenta treba testirati na hepatitis i AIDS.

Tehnika

Tijekom kolonoskopije s anestezijom, anesteziolog mora biti prisutan pored pacijenta tijekom cijelog trajanja postupka. Potrebno je pružiti brzu pomoć u slučaju nužde..

Neposredno prije kolonoskopije, osoba zauzima položaj potreban liječnicima. U osnovi - ovo je držanje koje leži na boku. U tom slučaju, noge treba povući do brade. Pacijent je anesteziran ili je kraj sonde podmazan anestetikom. U početku je crijevo malo prošireno strujanjem zraka. To pomaže uspraviti organ i olakšati klizanje sonde..

Tada počinje polako ulaziti kroz anus. Zbog svoje elastičnosti, cijev lako prati krivulje crijeva, krećući se duž njega. Tijekom vožnje kamera prenosi sliku na monitor. Ako je potrebno, liječnik fotografira željena područja za detaljniju studiju.

Ako se detektiraju polipi na putu endoskopa, lako se uklanjaju pomoću male kirurške petlje koja se dovodi do željenog mjesta kroz sondnu cijev. Kada se pronađu tumori, komadi njihovog tkiva uzimaju se na analizu. To će pomoći utvrditi prirodu novotvorina i njihovu opasnost. Ako je tijekom uklanjanja polipa posuda slučajno dotaknuta i počela krvariti, odmah se kauterizira.

Trajanje cijelog postupka je do 40 minuta. Ovisi o potrebi za uzorkovanjem tkiva za analizu, uklanjanjem polipa, kauterizacijom krvnih žila. Ako nije potrebno, postupak traje približno 10 minuta. Nakon završetka pregleda crijeva, endoskop se polako uklanja iz crijeva.

Pažnja! Nakon kolonoskopije, koja je izvedena u općoj anesteziji, osoba može osjetiti privremenu glavobolju, suha usta, slabost i trbušno natezanje. Te su manifestacije normalne i brzo prolaze same od sebe..

Ako je tijekom pregleda došlo do izrezivanja polipa, tada pacijent može osjetiti bol u crijevima. Jednostavno ih je eliminirati jednostavnim analgeticima. Ako se istovremeno vrši gastroskopija, tada će u slučaju anestezije postupak trajati oko sat vremena.

Dešifriranje podataka vrši se neposredno nakon završetka kolonoskopije. Liječnik objašnjava koje su promjene, novotvorine identificirane, opće stanje crijeva. Zaključak se odmah predaje osobi. Kad se uzimaju uzorci biopsije, određuje se dan kada se pacijent može obratiti za rezultate analize. U ovom će slučaju konačni zaključak biti gotov za nekoliko dana..

Moguće komplikacije

Koprivnjača je najblaža moguća nuspojava. U težim slučajevima pacijent može doživjeti anafilaktički šok koji ugrožava ljudski život. Također, nuspojave uključuju:

 • mučnina;
 • povraćanje;
 • kršenje srca;
 • pad krvnog tlaka.

Uz gore navedeno, može nastati i perforacija crijeva. To u velikoj mjeri ovisi o kvalifikacijama liječnika. Nakon uzimanja tkiva za analizu ili uklanjanje polipa, može doći do krvarenja.

Nekoliko dana nakon kolonoskopije, osoba može ostati bolna. To je popraćeno porastom temperature. Ponekad se problemi s disanjem pojavljuju kao komplikacija.

Prema brojnim recenzijama, zahvaljujući anesteziji, pacijenti zaista ne osjećaju bol ili nelagodu. Kolonoskopija s anesteticima je preferirana opcija za mnoge ljude. Tehnika vam omogućuje otkrivanje raka crijeva u ranim fazama ili sprječavanje razvoja onkologije.

Kada se kolonoskopija propisuje i izvodi u općoj anesteziji??

Način života moderne osobe značajno je utjecao na prirodu najčešćih bolesti. Dakle, zbog nezdrave prehrane i sjedilačkog načina života, liječnici sve češće registriraju bolesti donjeg dijela probavnog trakta. Ali ako je ranije liječnik mogao pregledati crijeva samo neizravno, osjećajući trbuh pacijenta, tada moderni koloproktolozi imaju opsežan izbor dijagnostičkih metoda.

Kolonoskopija i njezina uloga u dijagnozi

Progresivan način procjene stanja debelog crijeva je kolonoskopija - pregled gastrointestinalnog trakta pomoću video kamere postavljene na vrh fleksibilne cijevi posebnog uređaja (endoskopa). Tijekom postupka liječnik pregledava crijeva iznutra centimetar po centimetar, istodobno uzima uzorke za analizu, pa čak uklanja i polipe - izbočine sluznice koje se mogu degenerirati u maligne tumore.

Prije toga, kada je kolonoskopija tek uvedena u praksu javnih i privatnih klinika, ova se manipulacija smatrala vrlo bolnom: liječnik bez impresivnog iskustva mogao bi slučajno nanijeti značajnu nelagodu pacijentu tijekom uvođenja cijevi, dok postupak nije uključivao anesteziju. Zbog toga su mnogi ljudi, kad su čuli za potrebu pregledavanja crijeva, tražili moguće alternative zbog straha od moguće boli..

Uistinu je moguće drukčije pregledati debelo crijevo - uz pomoć irigoskopije (rendgenski pregled crijeva, tijekom kojeg se kontrastnim sredstvom ubrizgava u šupljinu organa pomoću klistiranja) ili računalnom tomografijom. Mane ovih metoda uključuju izloženost zračenju pacijentu i manje informacija u usporedbi s kolonoskopijom..

Kolonoskopija - međunarodno priznati "zlatni standard" za probir raka debelog crijeva.

U međuvremenu, problem bolne kolonoskopije izgubio je svoju važnost: moderni medicinski centri nude svojim pacijentima provođenje ovog postupka u anesteziji..

Primjena lijekova prije manipulacije podrazumijeva drugačiji stupanj ublažavanja boli:

 • Kolonoskopija u lokalnoj anesteziji znači da će vrh endoskopa biti podmazan supstancom koja malo smanjuje nelagodu kada se cijev uvede u rektum. Međutim, bol tijekom postupka, u pravilu, ne uzrokuje kontakt uređaja sa sluznicom, već ubrizgavanje zraka u crijevo, a lokalna anestezija je nemoćna da ublaži tu nelagodu.
 • Kolonoskopija spavanja: postupak koristi površinsku anesteziju - sedaciju. Pacijentu se ubrizgava lijek koji djeluje hipnotički, pod utjecajem kojeg se nelagoda otupljuje, a pregled je bezbolan. U tom slučaju ne trebate koristiti aparat za anesteziju niti dugo ostati u klinici nakon kolonoskopije: učinak anestezije brzo prolazi, a nema detaljnih sjećanja na postupak.
 • Kolonoskopija u općoj anesteziji. Ova vrsta dijagnoze provodi se u operacijskoj sali. Pacijent je uronjen u dubok san pod nadzorom anesteziologa, koji traje malo duže od samog postupka. Ova se opcija obično koristi za ispitivanje osoba s vrlo niskim pragom osjetljivosti na bol, s adhezivnom crijevnom bolešću i tijekom kolonoskopije u djece mlađe od 12 godina..

Indikacije za imenovanje kolonoskopije u općoj anesteziji

Najčešće se pacijenti odlučuju za kolonoskopiju u anesteziji u obliku sedacije: ona je bezbolna, ali isključuje moguće komplikacije opće anestezije.

Uputnicu za pregled izdaje liječnik koji dolazi ili uži stručnjak koji je primijetio odstupanja u vašem zdravlju. Kolonoskopija u općoj anesteziji propisana je u sljedećim situacijama:

 • smanjenje hemoglobina u općem testu krvi (anemija) bez očitog razloga;
 • krvarenje iz crijeva (ili crne stolice);
 • problemi s pražnjenjem crijeva (kronični zatvor, proljev, osjećaj stranog tijela u rektumu);
 • stalni osjećaj sitosti u crijevima, povećana tvorba plinova, kronične probavne smetnje;
 • neobjašnjiv gubitak kilograma, povećani umor;
 • višak normi specifičnih tumorskih biljega u testu krvi;
 • pregled bolesnika s ulceroznim kolitisom, Crohnovom bolešću i ljudima kojima prijeti tumor od debelog crijeva (kod onih u čijim su obiteljima oboljeli od raka crijeva i kod ljudi koji su se i sami liječili od raka u prošlosti).

Probirna kolonoskopija indicirana je za sve bez iznimke osobe starije od 45 godina. Od ove dobi preporučljivo je podvrgavati se postupku godišnje.

Kontraindikacije za provođenje

Iako je kolonoskopija u općoj anesteziji uobičajeni postupak, nekima je bolje da ne koriste ovu dijagnostičku metodu. Pregled je kontraindiciran:

 • s akutnim zaraznim bolestima;
 • s peritonitisom (upala peritoneuma) i sumnjom na peritonitis;
 • s ozbiljnim poremećajima zgrušavanja krvi;
 • u kasnijim fazama zatajenja srca i pluća, u prisutnosti stenoze srčanih zalistaka;
 • s alergijama na anestetičke lijekove;
 • s neurološkim i psihijatrijskim bolestima (uključujući epilepsiju);
 • tijekom trudnoće.

Nijedno od ovih stanja nije apsolutna kontraindikacija za kolonoskopiju u općoj anesteziji, stoga je važno s endoskopistom razgovarati o individualnim karakteristikama vašeg zdravlja i donijeti odluku o prikladnosti dijagnoze, uzimajući u obzir moguće koristi i rizike postupka..

Prilikom propisivanja studije morate obratiti pažnju na pripremne mjere - to će olakšati i zadatak liječnika i vaše stanje tijekom i nakon kolonoskopije.

Priprema za postupak pregleda crijeva

Budući da će kolonoskopija pregledavati debelo crijevo, važno je prethodno očistiti površinu debelog crijeva. To je teško postići klistirom, pa se pacijentima savjetuje da unaprijed pripreme crijeva koristeći dijetu i lijekove koji se prodaju u bilo kojoj ljekarni..

Kvalitativna priprema za kolonoskopiju uključuje dvije faze:

 • 2-3 dana prije postupka, morate prestati jesti masno meso i ribu, mliječne proizvode, žitarice, žitarice, raženi kruh, mahunarke, svježe povrće i voće, alkoholna pića, gaziranu vodu, ljute začine i konzerviranu hranu. Možete jesti bijeli kruh, čorbe, nemasno meso i ribu, jaja, tjesteninu, rižu, kuhani krumpir, maslac, piti sokove i žele.
 • Uoči kolonoskopije morate uzeti laksativ (za ljude koji pate od zatvora - čak i ranije, u skladu s preporukama liječnika). Za pripremu crijeva za ispitivanje propisana je otopina polietilen glikola ili lijekovi "Fortrans", "Duphalac" i drugi. Morat ćete popiti 2 litre tekućine navečer prije testa i još 2 litre na dan postupka (ako je zakazano za popodne). Ako je za pripremu kolonoskopije određeno manje od jednog dana, tada se pije cijeli volumen otopine od 16 do 20 sati..

Priprema za anesteziju tijekom kolonoskopije provodi se već na dan postupka - ujutro, odreknite se hrane i pića, uklonite kontaktne leće i proteze (ako postoje) neposredno prije manipulacije.

Kolonoskopija u općoj anesteziji

U sobi za tretmane trebat ćete skinuti odjeću ispod struka i leći na lijevu stranu na kauču s koljenima podignutim do prsa. Anesteziolog će ubrizgati lijek u venu radi anestezije, nakon čega ćete zaspati ili zadrijemati (ovisno o vrsti lijeka). Osjećaj je kao normalan san, samo na vrlo kratko vrijeme. U to će vrijeme liječnik umetnuti vrh endoskopa podmazan posebnim uljem kroz anus u rektum, a zatim u debelo crijevo. Kroz sliku prikazanu na zaslonu monitora, stručnjak će pregledati sluznicu, ako je potrebno, zaustavljajući se da fotografira, uzme uzorak ili ukloni polip. Nakon završetka pregleda liječnik će izvaditi cijev iz crijeva, a anesteziolog ili medicinska sestra probudit će vas i pitati o vašoj dobrobiti..

Ukupno trajanje anestezirane kolonoskopije (sa sedacijom) je 15–30 minuta. Pacijenti se u pravilu osjećaju dobro i prijavljuju samo blagu slabost kad se probude. Možete popiti i jesti odmah nakon zahvata, a nakon pola sata možete kući ili na posao..

Moguće komplikacije nakon zahvata

U velikoj većini slučajeva kolonoskopija prolazi bez komplikacija: ne biste trebali osjećati nelagodu, bol, nadutost ili jaku slabost. Ako primijetite ove simptome odmah ili nekoliko sati nakon zahvata ili ako imate vrućicu, mučninu ili krvavi iscjedak iz rektuma, odmah potražite liječničku pomoć.

Rijetke, ali opasne komplikacije kolonoskopije uključuju oštećenje crijevnog zida, zastoj disanja tijekom anestezije, puknuće slezene i infekciju hepatitisom B ili nekom drugom zaraznom bolešću. Stoga je izuzetno važno odgovorno pristupiti izboru klinike u kojoj ćete ići na kolonoskopiju. Dajte prednost medicinskoj ustanovi s besprijekornom reputacijom i velikim iskustvom u provođenju ove manipulacije.

Cijene kolonoskopije u anesteziji u Moskvi

Cijena kolonoskopije (s anestezijom) u glavnim klinikama kreće se od 4.500 do 20.000 rubalja. Takva raznolikost cijena povezana je ne samo s kvalitetom opreme i usluge u određenoj medicinskoj ustanovi, već i s drugačijim pristupom formiranju troškova postupka..

Klinike koje nude najnižu cijenu kolonoskopije u pravilu ne uključuju plaćanje anestezije i rad anesteziologa, kao ni dijagnostičke i terapijske manipulacije koje bi mogle biti potrebne tijekom postupka - uzimanje uzoraka sluznice i njihov daljnji histološki pregled, uklanjanje malih polipa i itd. Ukupni troškovi takve dijagnostike bit će vrlo impresivni, ali neočekivani za pacijenta..

U drugim se slučajevima atraktivna cijena kolonoskopije u anesteziji kombinira sa skupim savjetovanjem s gastroenterologom, bez kojeg će biti nemoguće dovršiti postupak prema pravilima klinike..

Stoga unaprijed provjerite sve uvjete za kolonoskopiju, ne ustručavajte se postavljati dodatna pitanja i zanimajte se za opću razinu cijena u klinici u koju se namjeravate prijaviti. Međutim, imajte na umu da je ušteda na dijagnostici na bilo koji način nepromišljena, jer vaše zdravlje ovisi o kvaliteti rada liječnika i standardima medicinske skrbi..

Dakle, otkrili smo da postupak kolonoskopije nije nimalo opasno i bolno istraživanje, kako mnogi ljudi misle. Razuman pristup odabiru klinike za kolonoskopiju pomoći će vam izbjeći neugodne senzacije, komplikacije nakon zahvata i dobiti pravovremene točne podatke o stanju pregledanih organa.

Dozvola za obavljanje medicinskih djelatnosti br. LO-50-01-009134 od 26. listopada 2017.

Metode ublažavanja boli za kolonoskopiju

Kolonoskopija je u medicini najpristupačnija metoda za dijagnosticiranje patologije debelog crijeva. Video kamera, smještena na kraju endoskopske cijevi, pomaže vizualno pregledati površinu crijeva, prepoznati polipe, čireve, ožiljke, tumore. Liječnici vjeruju da bi postupak trebalo provesti za sve odrasle pacijente starije od 50 godina kako bi se identificirala početna faza raka. Kolonoskopija u općoj anesteziji indikativna je ili po želji pacijenta.

Ljudi s visokim pragom osjetljivosti na bol mogu to podnijeti bez anestezije. Drugima je to previše neugodno i bolno. Kolonoskopija se preporučuje godišnje odraslima sa sljedećim uvjetima:

 • nejasno krvarenje iz analnog prolaza;
 • Anemija s nedostatkom željeza;
 • sklonost proljevu;
 • mršavjeti;
 • crijevne bolesti upalne prirode;
 • trajne bolove u trbuhu.

Koji se način anestezije najbolje koristi u određenom slučaju, odlučuje anesteziolog. Da bi to učinio, prethodno pregledava pacijenta, provjerava podatke o zdravstvenom stanju s ambulantne kartice, analizira.

Vrste ublažavanja boli koje se koriste u kolonoskopiji

Da bi dobio potpune rezultate pregleda, pacijent mora biti u mirnom, opuštenom stanju tijekom postupka. Kolonoskopski aparat omogućuje istovremeno uzimanje materijala za sveobuhvatno istraživanje (za citologiju, kulturu spremnika) i uklanjanje malih polipa u crijevima. Stoga se tehnika koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe. Najvrjednije objektivne informacije pružaju video kolonoskopija, kada je zaslon monitora povezan tijekom napretka aparata.

Kolonoskopija crijeva pod anestezijom podrazumijeva djelomični ili potpuni gubitak svijesti pacijenta. Da biste to učinili, upotrijebite:

 • lagano kratkotrajno spavanje (sedacija) uz uvođenje lijekova sedativnog i analgetskog učinka, moguć je kontakt s liječnikom, iako je potisnuta osjetljivost na bol;
 • potpuna anestezija (opća anestezija) - duboka nesvjestica, nedostatak osjetljivosti, pamćenja.

U prvom se slučaju pacijenti brzo probude nakon zahvata, što je važno za ambulantno liječenje u poliklinici. Neki primjećuju nepotpuno isključivanje boli, nelagode.

Opća anestezija traje dulje, trebat će neko vrijeme da se osvijestite. Stoga se provodi u bolnicama gdje su zaposleni anesteziolozi, ima mjesta na odjelima. Uklanjanje negativnih posljedica zahtijeva posebnu medicinsku opremu. Ponekad se anestezija koristi za simultanu fibrogastroduodenoskopiju.

Lokalna anestezija

Postoje lijekovi s lokalnim anestetičkim učincima. Koriste se u bilo kojem proktološkom uredu za uklanjanje boli kada se cijev ubaci u rektum. Lokalno suzbijanje osjetljivosti postiže se podmazivanjem vrha endoskopa posebnim mastima ili gelovima s glavnom komponentom - lidokainom.

 • Luan gel;
 • dikainska mast;
 • Catejel;
 • Ksilokain gel.

Na početku postupka pacijenti potvrđuju da ih ne boli. Nelagoda i bol nastaju kada se urušene crijevne petlje napuhuju zrakom u svrhu cjelovitog pregleda. Za lokalnu anesteziju nije vam potreban liječnik anesteziolog. Provodi ga proktolog ili endoskopist koji se bavi kolonoskopijom u medicinskoj ustanovi.

Sedacija

Anestezija pod utjecajem injektiranih sedativa naziva se "površna", "intravenska". Kolonoskopska sedacija pomaže smiriti uzbudljive pacijente, eliminirati strah, opustiti mišiće i isključiti emocije. Ne zahtijeva anestetičku opremu. Kako se pripremiti, prvo kaže liječnik.

Hipnotički učinak ubrizganih lijekova ne traje dugo i završava na kraju postupka. Ljudi ne doživljavaju neugodne senzacije, prenijetu studiju ocjenjuju bezbolnom.

Obično se prakticira u ambulantnim ustanovama, klinikama u kojima nije moguće ostaviti pacijenta na dugotrajno promatranje nakon anestezije. Osoba treba ležati ili sjediti na stolici do dva sata. Tada možeš ići kući. Zaključak se donosi odmah, pored rezultata biopsije.

Negativne radnje se smatraju:

 • alergijske reakcije na lijekove;
 • povraćanje tijekom anestezije;
 • kršenje ritma srčanih kontrakcija;
 • utjecaj na disanje.

Najčešće korišteni anestetik je Propofol (Diprivan). Primjenjuje se intravenskim kapanjem. Doziranje se izračunava na težini i dobi pacijenta. Počinje djelovati gotovo trenutno (maksimum za 1,5 minute), jer smo kemijskom strukturom dobro topljivi u mastima, brzo prodire u mozak. Učinak završava za 10-15 minuta.

Za starije bolesnike naznačene su niže doze. Korištenje sedacije za djecu dopušteno je nakon treće godine života. Lijek je zabranjen tijekom trudnoće (prolazi kroz placentnu barijeru) i dojenja. Liječnici znaju da je primjena moguća samo s 5% otopinom glukoze. Ne miješa se s drugim tekućinama. Kompatibilno s analgeticima i relaksantima mišića (lijekovi koji opuštaju mišiće).

Opća anestezija

Kolonoskopija u općoj anesteziji izvodi se samo u stacionarnom okruženju. Za takav postupak potreban je anestezijski aparat i operacijska sala s reanimacijskom opremom. Anesteziolog osigurava da pacijent bude uronjen u dubok san. Za to se u uvodnoj fazi koriste sedativi, a zatim se povezuju narkotička sredstva za ublažavanje boli. Svrha aplikacije je bezbolan dubinski pregled, endoskopska kirurgija.

Namijenjen je djeci mlađoj od 12 godina s priraslicama u crijevima. Anestezija traje dulje od istraživanja. Pacijenti se bude u sobi za oporavak. Duboki san ublažava bol. U sjećanju nema ni traga intervenciji.

Opća anestezija se rijetko koristi. Potrebna je kontrolirana priprema, popraćena je povećanim rizikom od komplikacija i ima kontraindikacije. Rizik premašuje potrebu.

Moguće komplikacije

Glavna komplikacija kolonoskopije je puknuće (perforacija) crijevnog zida. Rjeđe se crijevno krvarenje opaža s područja uklanjanja polipa ili biopsije.

Ako se pregled provodi u anesteziji, dodaju se vjerojatne manifestacije pojedinačne reakcije na djelovanje anestetičkih lijekova.

Rijetke nuspojave Diprivana uključuju:

 • hipotenzija;
 • smanjenje brzine otkucaja srca na 60 ili manje;
 • prestanak disanja;
 • konvulzije;
 • plućni edem.

Ponekad, nakon buđenja, pacijenti primijete migrensku glavobolju, mučninu, povraćanje.

Bez obzira na mjesto kolonoskopije, u ordinaciji uvijek postoji pribor u slučaju potrebe za hitnom pomoći (reanimacija). Uključuje posebne moćne lijekove, ventilator. Provjera se provodi prije postupka.

Komplikacije se pojavljuju ako pacijent zanemari savjet liječnika o prehrambenim zahtjevima, poštivanju režima prije propisanog postupka.

Priprema za pregled anestezijom

U razgovoru s pacijentom prije nadolazeće anestezije, liječnik pojašnjava prisutnost alergijskih reakcija na lijekove, popratnu patologiju, prijenos prethodnih operacija i anesteziju, ako ih ima. Da bi se izračunao doziranje, pacijentu se vaga, mjeri se visina, krvni tlak, puls. EKG studija je obavezna.

Da bi se ispitala crijeva, ona se moraju očistiti od izmeta. Za to se preporučuje posebna prehrana. Shema pripreme crijeva za kolonoskopiju uključuje:

 • najmanje petodnevna pauza u uzimanju lijekova, dodataka prehrani s vlaknima, vitamina E, sredstava koja sadrže željezo;
 • trodnevna zabrana prehrane za hranu bogatu vlaknima (povrće, voće), pića i ekstrakti koji povećavaju proizvodnju plina (mahunarke, gljive, kupus, gazirana voda) isključeni su s jelovnika.

Posljednji dan dopuštena je samo voda za piće; laksativne tablete koriste se prema indikacijama. 3 sata prije početka anestezije strogo je zabranjena upotreba tekućine i hrane. Pacijentima se daje umirujuća injekcija prije transporta u operacijsku salu..

Značajke postupka s različitim vrstama anestezije

Lokalna anestezija omogućuje vam održavanje kontakta s pacijentom. Liječnik kontrolira osjećaje pacijenta, smiruje. Povećana bol zahtijeva obustavu postupka, otkrivanje uzroka.

Općom anestezijom isključen je kontakt s pacijentom, pa se morate oslanjati na iskustvo liječnika, povećani oprez. Prisutnost prorijeđenih crijevnih zidova povećava vjerojatnost ozljeda i perforacije.

Narkotična supstanca dospijeva u tijelo pacijenta intravenskim kapanjem ili udisanjem. Anestezija maskom (udisanje anestetičkog plina kroz masku) najizraženija je kada je potrebno pregledati djecu. Bebe nakon nekoliko udisaja čvrsto zaspe.

Korištenje spinalne anestezije za kolonoskopiju glavna je kontroverza među anesteziolozima. Probija se posebnom iglom s graničnikom na razini I - II lumbalnih kralješaka. Anestetik se ubrizgava u subarahnoidni prostor leđne moždine. Blokira prijenos impulsa iz kralježničnih živaca koji donose informacije iz donjih dijelova trupa. Pacijent ne osjeća uvođenje kolonoskopa u crijevo, ali vidi i čuje sve što se događa.

Protivnici metode oštro su protiv. Šteta takvih postupaka objašnjava se nedostatkom potrebnih vještina liječnika, necelishodnošću visokog stupnja ublažavanja boli, opasnošću od ozljede kralježnične moždine.

Kontraindikacije za upotrebu anestezije i anestezije tijekom kolonoskopije

Liječnici moraju uzeti u obzir pacijentovu želju da ne osjeća bol tijekom kolonoskopije. Neki se ljudi boje anestezije više od testova crijeva.

Upotreba opće anestezije je ograničena:

 • s dekompenziranim srčanim manama, zatajenjem cirkulacije drugog podrijetla;
 • s plućnim bolestima u akutnoj fazi;
 • s mentalnim i ozbiljnim neurološkim problemima.

Za djecu se primjenjuju kontraindikacije:

 • bilo koji porast temperature;
 • za popratne bolesti;
 • za pustularne kožne lezije;
 • prekomjerna težina povezana s prehranom ili zastojima u razvoju.

Za lokalno i sedativno djelovanje, u arsenalu anesteziologa ima dovoljno lijekova za odabir optimalnog u određenom slučaju. Mnogo je teže spriječiti komplikacije ako se kolonoskopija mora obaviti u hitnim slučajevima (krvarenje). Pacijent nije pripremljen, povraćanje je moguće uz aspiraciju ostataka hrane u dušnik.

Studija je kontraindicirana za sljedeće:

 • pismeno odbijanje pacijenta;
 • sumnja na puknuće debelog crijeva;
 • ozbiljna oštećenja crijeva (toksični megakolon, kolitis);
 • nedavni infarkt miokarda;
 • klinički znakovi iritacije peritoneuma;
 • nedostatak pripreme crijeva.

Prosječne cijene postupaka u Rusiji

Pri odabiru plaćene kolonoskopije savjetujemo da obratite pažnju na uključivanje konzultativnog sastanka s proktologom, gastroenterologom, kombinaciju postupka s uzimanjem i provođenjem biopsije i drugim pretragama.

Trošak ovisi o zbroju navedenih usluga u konačnom računu. Neki od njih mogu se besplatno držati u klinici. Cijena u različitim gradovima određena je prestižom klinike, znanstvenim naslovom i kategorijom endoskopista. Sudjelovanje anesteziologa i primjena anestezije udvostručuje troškove.

Kolebanja u regionalnim centrima iznose 4000-20000 rubalja.

Polisa obveznog medicinskog osiguranja za ruske građane uključuje prijenos sredstava za kolonoskopiju u privatne klinike. S istim uspjehom postupak možete obaviti u gradskoj poliklinici, gdje postoji oprema. Možda ćete se trebati prijaviti za red. Anestezija nije osigurana, predlaže se doplata iz vlastitih sredstava. Osiguravajuća društva ne plaćaju uvijek korištenje ublažavanja boli, strogo provjeravaju valjanost prema indikacijama.

Kolonoskopija s anestezijom ili bez nje - što je bolje?

Doznajte objektivne indikacije za anesteziju tijekom kolonoskopije u državi liječnika. Procjenjuje opću reakciju pacijenta, pita za otpor na bol, napade gubitka svijesti. Ako pacijent ima kroničnu bolest crijeva, adhezije, tada jaka bol može dovesti do šoka. Stoga takvi slučajevi nesumnjivo zahtijevaju anesteziju..

Strani liječnici smatraju zločinom provođenje postupaka bez anestezije koji mogu uzrokovati bol. Mogućnosti naših klinika su ograničene, kao i platežna sposobnost stanovništva. Domaći proktolozi tvrde da imaju negativan stav prema ublažavanju boli:

 • pristranost u procjeni njihove osjetljivosti kod pacijenata koji nelagodu kada su crijeva natečena smatraju bolom;
 • visoki dodatni rizik od opće anestezije u pozadini kratkog neugodnog postupka;
 • potreba za kontaktom s pacijentom, uzimajući u obzir reakciju pri pomicanju cijevi, promjenu položaja pacijenta radi poboljšanja vidljivosti i pregleda slijepog crijeva s dodatkom.

Svaki slučaj zahtijeva individualni pristup. Pacijenti bi trebali procijeniti svoju izdržljivost, pripremiti se za nelagodu i dopustiti obavljanje potrebnih istraživanja. Nema ga čime zamijeniti. S ozbiljnom živčanom nestabilnošću, bolje je odmah odlučiti o potpori anestezije. Odrasla osoba mora svjesno razmotriti vjerojatnost komplikacija.